Hoewel de oudste vermelding pas uit 1633 dateert, bestond deze molensite wellicht al in de 14e eeuw. Juridisch was het een zogenoemde banmolen. Zulke molens stonden onder toezicht van de dorpsheer. Elke onderdaan was verplicht er zijn graan te laten malen en een gedeelte van het meel als belasting in natura aan de soevereine heer af te staan. De watermolen is van het onderslagtype. Dit type was het meest aangewezen op de traag stromende waterlopen in de Kempen.




Het Prinsenpark ligt langs de rijksweg Retie - Geel (N118) en ligt op wandelafstand van onze B&B. Binnen het domein liggen verschillende bewegwijzerde wandelpaden: de rode wandeling (2 km), de witte wandeling (2,3 km en geschikt voor rolstoelgebruikers), de blauwe en de bruine wandeling (3 km), de groene wandeling (6 km), de gele wandeling (8 km) en de landschapswandeling (17 km). Het park beschikt over enkele vijvers, die een unieke meerwaarde aan het domein geven. Kortom, het Prinsenpark is een gebied dat geschiedenis, rust en schoonheid uitstraalt: de ideale combinatie voor een ontspannende dag in de natuur.


Retie, één van de fraaiste gemeenten uit de Kempen, is 4 838 hectaren groot en telde 10 670 inwoners op 1 januari 2009. Dit betekent dat Retie een bevolkingsdichtheid heeft van 220 inwoners per vierkante kilometer, wat een relatief laag cijfer voor de regio is. Retie is een landelijke gemeente. De bewoning is er geconcentreerd rond een centraal plein, waarrond de verbindingswegen met de naburige dorpen liggen. Op dit kruispunt staan de neogotische Sint-Martinuskerk, de eeuwenoude gerechtslinde en het gemeentehuis, dat dateert van 1898. Heel bijzonder zijn de ligging en het uitzicht van de voormalige pastorie in Vlaamse renaissancestijl. Deze ligt ietwat geïsoleerd buiten de dorpskom en is omringd door een gracht. In 1967 werd de westelijke ringlaan aangelegd tussen de Molsebaan en de Turnhoutsebaan, waardoor het dorpscentrum gedeeltelijk ontlast werd van doorgaand verkeer. Retie kent ook verschillende gehuchten, waarvan Schoonbroek het grootste is. Hier vind je in de Sint-Jobkerk een fraai Antwerps retabel. Naast de reeds vernoemde gebouwen behoren ook de Sint-Pieterskapel en de Werbeekse kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw tot het bouwkundig patrimonium van de gemeente. Het molenpatrimonium omvat een watermolen van 1765 op de Witte Nete en windmolen De Heerser op het Horzelend.

Het systeem van de fietsknooppunten is even geniaal als eenvoudig. De provinciale toeristische diensten hebben alle baantjes gezocht waar het rustig, veilig en mooi fietsen is. De kruispunten waar deze baantjes elkaar ontmoeten, dat zijn de knooppunten. Elk knooppunt kreeg een nummer. Het nummer staat op de 'routenetwerkkaart' en op een bordje aan het kruispunt. Wegwijzertjes tonen de weg van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Met de knooppunten stippel je zelf fietstochten uit, zo kort of zo lang je zelf wilt. Voor je vertrekt, zet je alle knooppunten van jouw tocht op een rijtje. Daarna fiets je gewoon van het ene knooppunt naar het andere.

De Kempen biedt nog andere mogelijkheden dan zwemmen, fietsen en terrasjes doen. Relatief weinig mensen weten dat ze hun eigen streek op een heel verassende en ontspannende manier kunnen ontdekken: door een tochtje over de Klene Nete. Die is immers tussen Retie en Grobbendonk geschikt voor de kano- en kajakvaart. Het volledige traject is 25 km lang, en er zijn zes in- en uitstapplaatsen. Je hoeft dus niet de volledige afvaart te doen, je kunt beginnen in Retie en stoppen waar je maar wilt. De eerste halte, en dus eigenlijk de startplaats, ter hoogte van de watermolen in Retie.

Hebt U zin in een lekker biertje, frisdrank, aperitief of één van onze verzorgde warme dranken dan bent U in Taverne 't Meulezicht op het juiste adres. U kan in onze taverne natuurlijk ook genieten van een snelle hap, korte lunch of een heerlijk diner. 1 van onze specialiteiten is het Sint-Maartenpotje. Dit typisch Kempens gerecht is genoemd naar de patroonheilige van Retie. De belangrijkste ingrediënten zijn kalkoenblokjes, spekjes, aardappelen en verse groenten. Bij goed weer kan je van dit alles genieten op onze grote buitenterras met zicht op de watermolen!

Fiets en wandelkaarten liggen ter bechikking in Taverne ‘t Meulezicht.